Βιογραφικό σημείωμα

Dr Δημήτριος Ρολόγης

Μετά από πλήρη εκπαίδευση στη Νευροχειρουργική στη Μεγάλη Βρετανία και Διευθυντικά καθήκοντα σε διάφορες Νευροχειρουργικές κλινικές της Αθήνας (Γενικό Κρατικό Αθηνών, Υγεία, Μετροπόλιταν) επί 30 χρόνια, έχω διενεργήσει ως πρώτος χειρουργός έναν τεράστιο αριθμό νευροχειρουργικών επεμβάσεων, ανάλογο με των κορυφαίων Νευροχειρουργών στην Ευρώπη.

Από αυτές, οι περισσότερες αφορούσαν σοβαρές εγχειρήσεις για αφαίρεση όγκων Εγκεφάλου, Νωτιαίου Μυελού και Υποφύσεως, αλλά και για απολίνωση αρτηριακών Ανευρυσμάτων εγκεφάλου, οι οποίες αποτελούν και τον πιο δύσκολο τομέα της «λεπτής» Νευροχειρουργικής, διενεργούμενες με τη χρήση του Χειρουργικού Μικροσκοπίου (Μικρο-νευροχειρουργική).

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται στη Χειρουργική του Εγκεφάλου πρέπει να πραγματοποιούν δύο στόχους: Την επίτευξη του στρατηγικού στόχου (αφαίρεση του όγκου, απολίνωση του ανευρύσματος κλπ.) και ταυτόχρονα τη διατήρηση του εγκεφάλου ανέπαφου,ώστε ο χειρουργημένος ασθενής να μην έχει μετεγχειρητικές βλάβες. Για τον λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία η προσπέλαση (προσέγγιση) της εγκεφαλικής βλάβης μέσα στον εγκέφαλο.

Έχω εφαρμόσει και έχω περαιτέρω αναπτύξει ειδικές προσπελάσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές του εγκεφάλου, δημιουργώντας ειδικούς «διαδρόμους» στον εγκέφαλο, που επιτρέπουν τη διενέργεια δύσκολων επεμβάσεων, χωρίς να προκαλείται βλάβη στον εγκέφαλο!


 • Σπουδές
 • Εργασία
 • Επιστημονικοί Τίτλοι & Κοινωνικές Διακρίσεις

Προέρχομαι από οικογένεια που κατάγεται από το Ρέθυμνο της Κρήτης, γεννήθηκα στην Καλλιθέα, στην Αθήνα, φοίτησα σε δημόσια σχολεία της Καλλιθέας και ασχολήθηκα με το αγαπημένο μου άθλημα, το μπάσκετ, παίζοντας στο αθλητικό σωματείο «Έσπερος» Καλλιθέας ως παιδί, και στο σωματείο «Αίολος» Ταύρου, ως έφηβος.

Πέρασα πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας και έλαβα υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Μετά την αποφοίτηση μου και την απόκτηση του Πτυχίου Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία, ως ιατρός στο Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς, στα Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα, με βάση το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Ακολούθως, υπηρέτησα την υποχρεωτική ιατρική Υπηρεσία Υπαίθρου στη Λέρο, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου, με παράλληλη εργασία και στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Λερου.

Μετά την υπηρεσία υπαίθρου επέστρεψα στην Αθήνα, όπου εργάσθηκα επί 2 χρόνια στα νοσοκομεία «Αντικαρκινικό Πειραιώς «Μεταξά» και «Ευαγγελισμός» σε τμήματα Γενικής Χειρουργικής και Κλινικής Νευρολογίας αντίστοιχα.

Έχοντας ήδη πάρει την απόφαση να συνεχίσω την εκπαίδευση μου στη Νευροχειρουργική στο εξωτερικό, έδωσα και πέρασα με επιτυχία τις διεθνείς εξετάσεις αναγνώρισης του Πτυχίου Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών (E.C.F.M.G.), όπως επίσης και τις εξετάσεις αναγνώρισης Πτυχίου Ιατρικής από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο (General Medical Council) της Μεγάλης Βρετανίας.

Μεταξύ ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας προτίμησα να εκπαιδευτώ στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και έκανα πλήρη ειδικότητα στη Νευροχειρουργική.

Αρχικά φοίτησα επί 6 μήνες στο «Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών» του Λονδίνου (Royal College of Surgeons, London) ως προετοιμασία για τις εξετάσεις του Διπλώματος FRCS, και μετά εργάστηκα επί 6 χρόνια σε δύο από τα καλύτερα Νευροχειρουργικά Κέντρα της Μ. Βρετανίας, στο Μπρίστολ (Frenchay Regional Hospital, Bristol) και στο Εδιμβούργο (Western General Hospital, Edinburgh).

Επέστρεψα το 1980 στην Ελλάδα και εργάστηκα ως Επιμελητής στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» μέχρι το 1986, οπότε και ανέλαβα Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας (σημερινό «Γεώργιος Γεννηματάς»).

Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών παρέμεινα μέχρι το 1995 και η περίοδος αυτή υπήρξε απολύτως επιτυχής και αποδοτική, τόσο από πλευράς αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων, όσο και από πλευράς κλινικών αποτελεσμάτων.

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Κρατικού Αθηνών, επί θητείας μου, χαρακτηρίστηκε ως «Κέντρο Αναφοράς» για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα δύσκολων και λεπτών Νευροχειρουργικών επεμβάσεων του εγκεφάλου (ενδοκρανιακά ανευρύσματα, όγκοι εγκεφάλου και αδενώματα υποφύσεως). Είμαι ένας από τους πρώτους Νευροχειρουργούς στην Ελλάδα, που επέβαλα στη Νευροχειρουργική τη χρήση του Χειρουργικού Μικροσκοπίου και εισήγαγα τη λεγόμενη «Μικρονευροχειρουργική» (Microneurosurgery).

Επιπροσθέτως, η Κλινική αυτή αποτέλεσε το Κέντρο Εκπαίδευσης πολλών σημερινών αρίστων Νευροχειρουργών και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «Σχολή Ρολόγη».

Το 1995 υπέβαλα παραίτηση από το ΕΣΥ και έκτοτε λειτουργώ στο λεγόμενο «ιδιωτικό τομέα», με πιο πρόσφατη τη συνεργασία με το Θεραπευτήριο «Μετροπόλιταν», στο οποίο εργάζομαι ως Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής και παράλληλα λειτουργώ και ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο του 2000 εκλέχθηκα Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέση από την οποία παραιτήθηκα το έτος 2005.

Είμαι μέλος σε πολλές Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Επιστημονικές Εταιρείες.

 • 1962: Πρώτος επιτυχών στις εισαγωγικές εξετάσεις της Ιατρικης Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ,Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
 • 1973: Επιτυχών στις εξετάσεις Διπλώματος ECFMG των Η.Π.Α
 • 1980: Επιλεγείς ως μέλος του « Editorial Board »του Βρετανικού Επιστημονικού Περιοδικού «BRITISH JOURNAL OF NEUROSURGERY»
 • 1986: Εκλεγμένος Διευθυντής Ε.Σ.Υ.
 • 1990: Εκλεγμένος Πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Νευροχειρουργών Ελλάδος
 • 1992: Διδάκτωρ Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • 2000: Εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 • 2002: Εκλεγμένο Μέλος της « Αθηναικής Λέσχης ».
 • 2010: Μέλος της « Εθνικής Επιτροπής UNICEF Ελλαδας ».


30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑ

Εμπειρία & εξειδίκευση

Οι εγχειρήσεις που αποτελούν και τους μείζονες τομείς εξειδίκευσης του κ. Ρολόγη είναι:

 • Απολινωση (clipping) αρτηριακού ανευρύσματος εγκεφάλου

 • Αφαίρεση αδενώματος υποφύσεως

 • Αφαίρεση μηνιγγιώματος εγκεφάλου(κυρτότητος, δρεπάνου, σκηνιδίου, ενδοκοιλιακό, οσφρητικής αύλακος,παραεφιππιακό, σφηνοειδούς πτέρυγος, φύματος εφιππίου, μέσου κρανιακού βόθρου, οπισθίου κρανιακού βόθρου, ινιακού τρήματος, κλπ.)

 • Αφαίρεση γλοιώματος εγκεφάλου (αστροκύττωμα, ολιγοδενδρογλοίωμα, επενδύμωμα, γαγγλιογλοίωμα, γαγγλιοκύτωμα, γλοιοβλάστωμα,κλπ.)

 • Αφαίρεση ακουστικού νευρινώματος

 • Αφαίρεση επιδερμοειδούς κύστεως

 • Αφαίρεση εξωμυελικού όγκου Νωτιαίου Μυελού (νευρίνωμα, μηνιγγίωμα,κλπ)

 • Αφαίρεση ενδομυελικού όγκου Νωτιαίου Μυελού (επενδύμωμα, αστροκύτωμα.)

 • Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική Όγκων Εγκεφάλου (Stereotactic Radiosurgery)Ιατρικές πράξεις© 2024 Dr Δημήτριος Ρολόγης All rights reserved | Powered by VNG Digital Group