ΟΓΚΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Τι είναι / Συμπτώματα / Διάγνωση / Αντιμετώπιση
Ο όγκος στο κεφάλι χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση νεοπλασματικής μάζας ποικίλου μεγέθους και σύστασης μέσα στην κοιλότητα του κρανίου. Οι όγκοι εγκεφάλου διαχωρίζονται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους σε καλοήθεις και κακοήθεις και ανάλογα με τη προέλευση τους σε πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς. Η αντιμετώπιση των όγκων και η πρόγνωση της περαιτέρω πορείας των ασθενών με όγκους στον εγκέφαλο επηρεάζονται κατά πολύ από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όπως επίσης και από το μέγεθος του όγκου, τις βλάβες που ενδεχομένως έχει προκαλέσει στον εγκέφαλο και βεβαίως από την ηλικία και την γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς.

τριανταφυλλος χαραλαμπους

Συνήθης συμπτωματολογία



Ο εγκέφαλος θεωρείται κατά κάποιον τρόπο η αρχή των πάντων και το σπουδαιότερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο όγκος δίνει συμπτώματα ανάλογα με την περιοχή που τα παθολογικά κύτταρα αναπτύσσονται. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή.

Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Έντονος πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί ούτε με αναλγητικά

  • Οπτικές διαταραχές (π.χ. διπλωπία)

  • Λεκτικές δυσχέρειες

  • Βαρηκοΐα ή κώφωση

  • Ζαλάδα και αστάθεια στο περπάτημα

  • Τάση προς εμετό

  • Αδυναμία συγκέντρωσης

  • Διαταραχές αισθητικότητας

  • Επιληψία

  • Χαλάρωση των κρανιακών νεύρων



Διαγνωστική προσέγγιση



Το πρώτο βήμα για την σωστή διάγνωση του ασθενούς με όγκο είναι η λεπτομερής νευρολογική εξέταση. Η σύγχρονη νευροακτινολογία στις μέρες μας επιτυγχάνει υψηλό ποσοστό ακρίβειας στην πρώτη διάγνωση. Βάσει ενδείξεων ο γιατρός συνήθως προχωράει σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία – αγγειογραφία και η μαγνητική φασματοσκοπία.

Από τις παραπάνω εξετάσεις προκύπτει συνήθως με ακρίβεια η διάγνωση και η ανατομική εντόπιση του όγκου. Η οριστική διάγνωση της φύσης του όγκου προκύπτει με τη βιοψία από τον όγκο και την ιστοπαθολογική ανάλυσή του.


Θεραπεία καλοήθων όγκων εγκεφάλου



Η θεραπεία στους καλοήθεις όγκους εγκεφάλου (μηνιγγιώματα, νευρινώματα κ.τ.λ.) συνίσταται κατά κύριο λόγο σε χειρουργική αφαίρεση αυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική θεραπεία συμπληρώνεται ή υποκαθίσταται από την ειδική ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση που λέγεται «στερεοτακτική ακτινοχειρουργική».


Θεραπεία κακοήθων όγκων εγκεφάλου



Η θεραπεία στους πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκους εγκεφάλου (π.χ. γλοιοβλάστωμα) τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, η οποία συνήθως ακολουθείται από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία ανάλογα με τη φύση του όγκου. Πρόκειται για συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων που απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων με την ευθύνη και τον συντονισμό της θεραπείας να έχει συνήθως ο ογκολόγος.

Στους δευτεροπαθείς κακοήθεις όγκους εγκεφάλου (μεταστάσεις) για να καταλήξει ο νευροχειρουργός εγκεφάλου στο χειρουργικό θεραπευτικό πρωτόκολλο συνήθως προηγείται απόφαση ογκολογικού συμβουλίου.


Συχνές ερωτήσεις

Πως συνδέεται η κληρονομικότητα με τον όγκο εγκεφάλου;

Σπανίως οι όγκοι στον εγκέφαλο σχετίζονται με την κληρονομικότητα. Συγκεκριμένα το σύνδρομο Recklinghausen (πολλαπλή νευρινομάτωση) φαίνεται να έχει κάποια συσχέτιση.

Τι συμβαίνει με τους μεταστατικούς όγκους εγκεφάλου;

Οι μεταστατικοί ή αλλιώς δευτερογενείς όγκοι εγκεφάλου προκύπτουν από τα κύτταρα, τα οποία κάνουν μετάσταση από ένα μέρος του σώματος σε ένα άλλο, μέσω του αίματος. Οι τύποι καρκίνου που δίνουν μεταστάσεις στον εγκέφαλο συνήθως αφορούν τον καρκίνο πνεύμονος, παχέος εντέρου, νεφρού, θυρεοειδούς κ.τ.λ.

Όλοι οι όγκοι χρειάζονται χειρουργείο;

Η καλύτερη αντιμετώπιση ενός όγκου είναι προφανώς η αφαίρεσή του, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Οι όγκοι που δεν χρειάζονται χειρουργείο είναι οι μικροί, χωρίς κανένα στοιχείο κακοήθειας και χωρίς νευρολογικά συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση είτε αντιμετωπίζονται με στερεοτακτική ακτινοχειρουργική είτε παραμένουν σε τακτική παρακολούθηση.

Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου υπάρχει φυσιολογική καθημερινότητα;

Εάν ο όγκος αφαιρεθεί πριν δημιουργήσει προβλήματα στον εγκέφαλο και αναπηρίες τότε η προβλεπόμενη φυσιολογική καθημερινότητα φτάνει στα επίπεδα του 95-100%. Εάν όμως ο όγκος έχει δημιουργήσει, πριν την αφαίρεσή του αναπηρίες και βλάβες στον εγκέφαλο, τότε η αποκατάσταση εξαρτάται από τη βαρύτητα των βλαβών και από το χρόνο.

Συμπερασματικά



Οι εγχειρήσεις για αφαίρεση όγκου εγκεφάλου στα χέρια εμπείρων νευροχειρουργών και με χρήση σύγχρονων μεθόδων αποτελούν ένα πολύ ισχυρό όπλο στην αντιμετώπισή τους και με αξιοθαύμαστα κλινικά αποτελέσματα.





ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χειρουργική εγκεφάλου

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.




ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χειρουργική υποφύσεως

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.




ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.




ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.



© 2024 Dr Δημήτριος Ρολόγης All rights reserved | Powered by VNG Digital Group