Ιατρικές Πράξεις

Με εμπειρία πλέον των 30 χρόνων στις εγχειρήσεις, οι μείζονες τομείς εξειδίκευσης μου είναι η Χειρουργική εγκεφάλου, η Χειρουργική υποφύσεως, η Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική και η Χειρουργική σπονδυλικής στήλης.

τριανταφυλλος χαραλαμπους

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Η χειρουργική εγκεφάλου αφορά όλες εκείνες τις επεμβατικές τεχνικές κλασικές και νεότερες, με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι εξής μεγάλες κατηγορίες εγκεφαλικής παθολογίας:

Όγκοι εγκεφάλου
Ανευρύσματα εγκεφάλου και αγγειακές δυσπλασίες
Φλεγμονές του εγκεφάλου (εγκεφαλικό απόστημα)
Κύστεις εγκεφάλου
Υδροκεφαλία
Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Ενδοκρανιακά αιματώματα
Συγγενείς παθήσεις εγκεφάλου
Λειτουργικές παθήσεις εγκεφάλου
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χειρουργική εγκεφάλου

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΥΠΟΦΥΣΕΩΣ

Η χειρουργική της υποφύσεως αφορά κατά το μεγαλύτερο ποσοστό την αφαίρεση αδενωμάτων υποφύσεως. Κατά το πλείστον η χειρουργική της υποφύσεως διενεργείται με διάδρομο προσπέλασης τη ρινική κοιλότητα και τους παραρρίνιους κόλπους (διαρρινική-διασφηνοειδική προσπέλαση).

Σε λιγότερες περιπτώσεις η ίδια μέθοδος εφαρμόζεται για την αφαίρεση κύστης υποφύσεως ή ενδοεφιππιακού κρανιοφαρρυγγιώματος.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με ειδικά μικρο-εργαλεία με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου. Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η νευροπλοήγηση όταν ο χειρουργός έχει μικρή εμπειρία.

Σε περιπτώσεις μεγάλων όγκων υποφύσεως (αδενωμάτων, κρανιοφαρυγγιωμάτων κ.λ.) διενεργείται διακρανιακή προσπέλαση (κρανιοτομία).
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χειρουργική υποφύσεως

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.

ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική είναι μία εξελιγμένη μορφή της ακτινοθεραπείας που αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα και μπορεί να προσφέρει αναίμακτη και εναλλακτική μέθοδο στην αντιμετώπιση κάποιων όγκων εγκεφάλου και αγγειακών δυσπλασιών. Η μέθοδος αυτή επιτελείται με τη βοήθεια υπολογιστή και μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια χιλιοστού τη βλάβη, αποφεύγοντας έτσι να ακτινοβολήσει τον υγιή εγκεφαλικό ιστό γύρω από τη βλάβη.

Η μέθοδος αυτή έχει απόλυτη ένδειξη σε περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση λόγω σοβαρής οργανικής νόσου ή σε περιπτώσεις που ο όγκος ή η δυσπλασία εκφεύφει των θεραπευτικών ορίων της χειρουργικής και του εμβολισμού.
  • Μάθετε περισσότερα
Μάθετε περισσότερα

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασική ή συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας

  • Καλοήθεις όγκους εγκεφάλου
  • Κακοήθεις όγκους εγκεφάλου
  • Αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες
  • Σηραγγώδες αιμαγγείωμα

Βασικά πλεονεκτήματα

  • Μη επεμβατική και αναίμακτη μέθοδος θεραπείας
  • Εξαιρετική ακρίβεια στη στόχευση της βλάβης
  • Ελάχιστη έως μηδενική ακτινοβόληση των υγιών ιστών του εγκεφάλου
  • Ολοκλήρωση της θεραπεία σε 1-5 συνεδρίες

Η εφαρμογή της μεθόδου αυτή γίνεται από ειδικά εξελιγμένα, σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και όχι από οποιοδήποτε ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, διενεργείται δε από ειδική ιατρική ομάδα η οποία περιλαμβάνει νευροχειρουργό, ακτινοθεραπευτή και ακτινοφυσικό.


ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από σπόνδυλους, αρθρώσεις, νεύρα και νωτιαίο μυελό, δηλαδή από οστικά και νευρικά μέρη μαζί.

Ο χειρουργός που αναλαμβάνει τη χειρουργική σπονδυλικής στήλης πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί τόσο το «οστικό» κομμάτι του χειρουργείου (πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία) όσο και το «νευρικό» κομμάτι που αφορά τους χειρουργικούς χειρισμούς επί των νευρικών στοιχείων (νωτιαίος μυελός, νωτιαίες ρίζες).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πληρότητας εγχείρησης της σπονδυλικής στήλης αποτελεί η αφαίρεση όγκου από το εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης όπου συνδυάζονται και τα δύο προαναφερθέντα κομμάτια (οστικό και νευρικό).
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σπονδυλική στήλη

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.
© 2024 Dr Δημήτριος Ρολόγης All rights reserved | Powered by VNG Digital Group