ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Τι είναι / Συμπτώματα / Διάγνωση / Αντιμετώπιση

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Ορισμός

Ανεύρυσμα εγκεφάλου ονομάζουμε την τοπική διεύρυνση μιας αρτηρίας του εγκεφάλου. Η διεύρυνση αυτή μπορεί να αποτυπωθεί σαν ένα μικρό μπαλόνι στο τοίχωμα του αγγείου, το οποίο σταδιακά με την επίδραση της αρτηριακής πίεσης μεγαλώνει και κάποτε (τις περισσότερες φορές) σπάει με συνέπεια την εγκεφαλική αιμορραγία.


τριανταφυλλος χαραλαμπους

Στατιστικά το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο δεν είναι σπάνια νόσος, αφού το ποσοστό εμφάνισης είναι γύρω στο 5% του πληθυσμού, με υψηλή συχνότητα σε άτομα 35-60 ετών. Επίσης, μπορεί και τα παιδιά να εμφανίζουν ανευρύσματα αλλά σπανιότερα.

Τα ανευρύσματα θεωρούνται ύπουλα καθώς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ο γιατρός τα διαγιγνώσκει στην περίπτωση που σπάσουν ή προκαλέσουν διαρροή. Αν κάποιος ασθενής τα ανακαλύψει πριν την αιμορραγία συνήθως είναι επειδή έχει πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις για άλλες αιτίες (τυχαίο εύρημα).

Ο μεγάλος κίνδυνος από τα ανευρύσματα συνήθως είναι η πρόκληση αιμορραγίας. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά θνησιμότητας από ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι πολύ υψηλά, με αυξημένο κίνδυνο να αφήσουν κάποιου είδους αναπηρία ή και θάνατο.


Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Συμπτώματα

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει πόνο πίσω από το μάτι, διπλωπία, θολωμένη όραση.

Ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει ακόμα

Ένα μικρό ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Αν το ανεύρυσμα όμως είναι μεγάλο, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πιέζει τους γειτονικούς ιστούς του εγκεφάλου ή κάποια εγκεφαλικά νεύρα, προκαλώντας πόνο πίσω από το μάτι, διαταραχές στην όραση, μούδιασμα στην αριστερή ή τη δεξιά μεριά του προσώπου ακόμα και βλεφαρόπτωση ή διπλωπία.

Ανεύρυσμα με μικρή διαρροή

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ανεύρυσμα προκαλεί έκχυση (διαρροή) μικρής ποσότητας αίματος, όχι τόση ώστε να μιλάμε για ρήξη. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες μετά τη διαρροή να προκύψει σοβαρή ρήξη. Ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση έχει σαν σύμπτωμα έναν πολύ δυνατό αιφνίδιο πονοκέφαλο που μπορεί συνοδεύεται από ναυτία ή και έμετο.

Ρήξη ανευρύσματος

Η ανυπόφορη κεφαλαλγία είναι το βασικότερο σύμπτωμα της ρήξης ανευρύσματος. Εκτός από πονοκέφαλο, ο ασθενής έχει τάση για έμετο (ναυτία) ή και να κάνει πολλούς εμέτους, μπορεί να έχει διπλωπία, μπορεί να πάθει επιληπτική κρίση και μπορεί να προκληθεί διανοητική σύγχυση μέχρι και κώμα.


Διάγνωση μη ραγέντος ανευρύσματος

Η κληρονομικότητα σε αυτή την περίπτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς άτομα με οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων, μπορεί να καταλάβουν ότι έχουν ανεύρυσμα, πριν αυτό σπάσει, αν υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο με ειδική μαγνητική τομογραφία (μαγνητική αγγειογραφία).


Διάγνωση ραγέντος ανευρύσματος

Αυτή τίθεται εύκολα από την απεικόνιση της εγκεφαλικής αιμορραγίας, η οποία έχει προκληθεί. Η αιμορραγία απεικονίζεται εύκολα στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία και μπορεί να είναι επιφανειακή στον εγκέφαλο (υπαραχνοειδής) ή μέσα στον εγκέφαλο (αιμάτωμα). Μετά τη διάγνωση της εγκεφαλικής αιμορραγίας ακολουθεί η αγγειογραφία, η οποία επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ραγέντος ανευρύσματος.


Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Θεραπεία

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων εγκεφάλου περιλαμβάνει τη χειρουργική θεραπεία και την ενδοαγγειακή επεμβατική θεραπεία (εμβολισμός).


Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία επιτυγχάνεται με κρανιοτομία και απολίνωση του ανευρύσματος με τοποθέτηση αρτηριακού clip. Οι εγχειρήσεις αυτές είναι από τις πλέον εξειδικευμένες και λεπτές στον εγκέφαλο, όμως όταν διενεργούνται από έμπειρο χειρουργό έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα.


Ενδοαγγειακή θεραπεία (εμβολισμός

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με την ενδοαγγειακή θεραπεία (εμβολισμό), κατά την οποία ειδικός επεμβατικός νευροακτινολόγος μπορεί να προκαλέσει τη θρόμβωση του ανευρύσματος με προσπέλαση μέσα από το αγγειακό δέντρο με ειδικούς καθετήρες και τοποθέτηση ειδικών coils.


Συχνές ερωτήσεις


Συμπερασματικά

Τα ανευρύσματα είναι πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση και αν μεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν πριν τη ρήξη, έχουν σχεδόν 100% πιθανότητες να αντιμετωπιστούν και οι ασθενείς να αποκατασταθούν πλήρως και γρήγορα. Μετά τη ρήξη τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τη βαρύτητα της αιμορραγίας.
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χειρουργική εγκεφάλου

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χειρουργική υποφύσεως

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Επιλέξτε από το παρακάτω μενού την ιατρική πράξη που σας ενδιαφέρει και μάθετε όλες τις πληροφορίες.© 2024 Dr Δημήτριος Ρολόγης All rights reserved | Powered by VNG Digital Group